Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Vlooien en teken

De eerste warme dagen zijn er en alles lijkt tot leven te komen; bomen lopen uit en bloembollen bloeien. Met het stijgen van de temperaturen ontwaken ook veel insecten. Niet alleen onschuldige muggen en vliegen maar ook insecten die uw huisdier belagen. Denk aan vlooien en teken.


Vlooien
Vlooien kunnen in onze verwarmde huizen het hele jaar door voorkomen maar de meeste last ondervindt u in de lente en zomer. De eerste symptomen van een besmetting bij honden en katten zijn regelmatig krabben en likken. Een langer durende besmetting veroorzaakt kale, rode en geïrriteerde plekken met korstjes. Soms veroorzaken vlooien een allergische reactie met veel krabben en extreme jeuk. Vlooien zijn tussengastheer voor parasieten zoals de lintworm.

Vlooienbestrijding?
Doen voordat u de eerste vlo ziet! Er zijn veel middelen beschikbaar, neem contact met ons op om voor een passende behandeling voor u en uw huisdier.

Teken
Teken zijn kleine spinachtige uitwendige parasieten met vier paar poten. Het zijn dus geen insecten. Het grote gevaar van teken is dat ze tijdens een bloedmaaltijd virussen, bacteriën of eencellige parasieten opnemen en die bij een volgende bloedmaaltijd aan de (tussen)gastheer doorgeven. De belangrijkste ziekte die overgebracht wordt, is de Ziekte van Lyme. Het aantal geïnfecteerde teken neemt elk jaar toe. In 2009 bleek dat 18% van de onderzochte teken geïnfecteerd was met deze bacterie. Een verontrustend hoog percentage. De Ziekte van Lyme is niet alleen gevaarlijk voor honden, ook voor mensen en we raken steeds vaker geïnfecteerd.
Teken hechten zich aan uw hond, kat (of uzelf) terwijl u wandelt in de natuur. De kans op een tekenbeet is groter wanneer dieren door hoog gras of struikgewas lopen. De meeste tekenbeten worden waargenomen van mei tot en met augustus.

Tekenbeet voorkomen
Is uw dier gebeten door een teek? Dan duurt het 20 uur voordat de bloedmaaltijd begint. Tot die tijd verwijdert u de teek zonder dat de Lymeziekte kan verspreiden. In de praktijk betekent dit dat u uzelf en uw huisdier elke dag moet controleren op teken. Bij het verwijderen van een teek is het belangrijk om de teek zo volledig mogelijk weg te halen. Gebruik een tekentang of tekenpincet, gebruik geen alcohol of spiritus om de teek te verdoven!

Anti-teekproducten
Zonder anti-teekproducten is het lastig om tekenbeten vooraf te voorkomen. Er zijn veel soorten anti-teekproducten op de markt zoals halsbanden, sprays, tabletten en shampoos. Ook zijn er druppels die u tussen de schouderbladen van uw huisdier toedient. Sommige producten zijn ook werkzaam tegen vlooien. Voor een goed advies voor het beste middel voor uw huisdier, loop eens binnen voor een advies op maat. Neem contact op met uw huisarts als u vragen of zorgen heeft over de ziekte van Lyme bij mensen.

21.06.2023

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver