Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten archief

Grasaren: ongemak met grote gevolgen

Grasaren

 

Een mooi gezicht, dat bloeiende hoge gras met de karakteristieke pluimen. Elke zomer zie je ze verschijnen en vanwege de snel gestegen temperaturen dit jaar massaal.

Dit bloeiende gras bevat echter zogenaamde grasaren, die het zaad van het gras bevatten. Deze grasaren kunnen tot grote problemen leiden bij onze huisdieren. Elk zaadje is namelijk vrij spits en bevat een aantal weerhaakjes waarmee het zich normaal in de grond werkt. Daarmee kan het zich echter ook in de huid of het slijmvlies van onze huisdieren werken! Het lichaam beschouwt dit als een vreemd lichaam en probeert het middels een ontstekingsreactie eruit te werken, wat door de weerhaakjes meestal erg lastig is.

 Bij honden komen deze problemen het meeste voor tussen de tenen, in oksels en liezen, in de gehoorgang en in de ogen. In mindere mate in de neus. Omdat de grasaren makkelijker in lang haar blijven zitten, hebben met name ruw- en langharige honden er last van.

 

Bij katten zien we minder problemen met grasaren, maar komt het ook voor (met name in neusgangen).

Deze grasaren moeten door de dierenarts uit de weefsels worden verwijderd, al dan niet onder narcose, omdat ze anders tot grote problemen kunnen leiden.

Let op: een grasaar die blijft zitten zal zich meestal steeds dieper ingraven in het weefsel en moet er dus zo snel mogelijk uitgehaald worden!

Voorkomen:

  • Probeer velden met veel bloeiend gras te vermijden bij het uitlaten
  • Controleer telkens na het uitlaten uw dier op grasaren: extra aandacht voor de ruimte tussen de tenen (boven- en onderzijde van het pootje), de oksels en liezen, de oren en ogen.
  • Verwijder alle gevonden grasaren, ook uit de vacht
  • Bij klitten tussen de tenen, klitten verwijderen, want er kan een grasaar onder zitten

 Wanneer moet u verdacht zijn op een grasaar:

  • Wanneer het dier plotseling veel gaat likken tussen de tenen en/of ineens kreupel gaat lopen (grasaar tussen de tenen).
  • Wanneer het dier na een wandeling ineens flink met zijn/haar kop begint te schudden en soms ook pijn aangeeft (grasaar in de gehoorgang).
  • Wanneer het dier na een wandeling ineens een oog dichtknijpt, traant en wil wrijven in het oog (grasaar in het oog).
  • Wanneer het dier na een wandeling ineens flink gaat niezen en blijft niezen

Kijk in bovenstaande gevallen eerst zelf of u de grasaar ziet en kunt verwijderen. Indien u deze  niet ziet, kunt u best uw dierenarts bellen voor een controle.

 

<< Terug

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver