Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Echografisch onderzoek (echo)

Soms maken we een echo om meer te weten te komen over de gezondheidstoestand van het dier.

Dit is een apparaat dat d.m.v. geluidsgolven een beeld vormt. Dit kan gedaan worden om bijvoorbeeld dracht vast te stellen of o.a. lever, nieren en hart te onderzoeken. We kunnen dan zien of de organen er normaal of eafwijkende structuren in de organen aanwezig zijn.

Uw dier wordt op de benodigde plek kaal geschoren en met een gel ingesmeerd. Met de sonde wordt dan over deze plek gestreken/gescand. We kunnen dan op het beeldscherm zien hoe het weefsel eruit ziet.

Voor dit onderzoek hoeft uw dier meestal niet onder narcose gebracht te worden.

Omdat het echografisch in beeld brengen en het interpreteren van organen van buik en borstholte, training, ervaring en goede specialistische apparatuur vereist, kunt u doorverwezen naar een andere praktijk. Echografie is een diagnostisch middel, dat  niet meer uit de moderne diergeneeskunde is weg te denken. 

Echografisch onderzoek van de buik:

Met buikechografie kunnen we de volgende organen bekijken en eventuele afwijkingen opsporen. Blaas, prostaat, baarmoeder, eierstokken, milt, lever, galblaas, nieren, bijnieren, maag, darmen, alvleesklier, lymfeklieren en het buikvlies.
Indien uw huisdier een probleem heeft met een of meerdere buikorganen  kan een echo zeer nuttige informatie geven.
Voorbeelden (dit is geen volledige lijst) waarbij echografisch onderzoek nuttig kan zijn:

  • Blaas en prostaat
  • Baarmoeder en eierstokken:
    - dracht
    - uitvloeiing uit de vagina
    - zieke teef die veel drinkt en urineert
    - vermoeden van krolsheid of loopsheid na sterilisatie
  • Milt
  • Lever en galblaas:
    - verhoogde leverenzymen in het bloed
    - vergrote lever voelbaar bij buikpalpatie
    - geelzucht
  • Nieren:
    - afwijkende nierwaarden , die wijzen op nierprobleem
    - bloed in urine zonder problemen met urineren
    - afwijkende niervorm voelbaar bij buikpalpatie
  • Maag en darmen:
    - chronische braak of diarreeklachten
    - acute ernstige braakklachten van onbekende oorzaak
    - niet eten
    - vermoeden van een verstopping door een vreemd voorwerp
  • Alvleesklier:
    - algemeen ziek zijn
    - verhoogde alvleesklierenzymen
    - geelzucht

Soms is het nodig om een stukje weefsel af te nemen door middel van  een bioptie met een dunne of dikke naald onder echogeleiding

Echografisch onderzoek van de borstkas

Hart:
Cardio echografie (= echografie van het hart) is het diagnostisch instrument om de oorzaak en het gevolg van een bijgeruis te onderzoeken. Dit is van belang om te weten of en welke medicijnen moeten worden gegeven. Verder kunnen we met een hartecho ook aangeboren hartafwijkingen, hartspierproblemen, klepdefecten of tumoren in het hart of hartzakje onderzoeken.

Vocht:
Echografie is zeer nuttig wanneer er vocht in de borstkast staat. Op röntgenfoto’s is weinig zichtbaar en met ondersteuning van echografie kan er een diagnose gesteld worden.

Tumor:
Indien op röntgenfoto een massa in de longen wordt vermoed kan met echo deze massa bekeken worden en eventueel onder echogeleiding worden gebiopteerd..

Drachtechografie en pretecho's

Bij gewenste of ongewenste dekking is een drachtecho nuttig. Tussen 28 en 35 dagen na dekking kan het beste een echo gemaakt worden. Het kan ook eerder maar dan vind er nog embryonale sterfte plaats en kan een teef of poes toch leeg zijn aan het einde van de dracht.  Het aantal embryo's is met echo niet precies vast te stellen, men kan hooguit spreken van een groot of klein nest. Indien men de dekdatum niet weet kan met echo een schatting gegeven worden wanneer het dier moet werpen. Indien een dracht langer duurt dan 68 dagen is een echo ook zinvol om te zien of de pups of kittens nog leven en een keizersnede wel of niet met spoed moet worden uitgevoerd.

Pretecho

Bij een gewenste dekking vinden de eigenaar maar vaak ook de eventuele kopers het leuk om de echo of echobeeldjes te zien.  

Cardiologisch onderzoek

Naast echo cardiografie met behulp van een echo met color doppler, pulsed wave en continuous wave doppler kunnen er ook ECG's worden gemaakt en geïnterpreteerd. ECG = elektrocardiogram, bekend als het hartfilmpje, is vooral van belang bij hartritmestoornissen. Het soort storing en de mogelijke oorzaken kunnen hiermee worden gediagnosticeerd. Een juiste therapie kan worden ingesteld en een verder onderzoeksplan kan worden uitgestippeld om de precieze oorzaak te achterhalen.

HCM/PKD screening

Het is tegenwoordig ook mogelijk een  screening op hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en polycystic kidney disease (PKD) te laten uitvoeren.

 

<< Terug

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver