Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Honden - Verzorging

Een hond heeft beweging en verzorging nodig. Langharige rassen hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige. Veel honden kunt u zelf verzorgen, maar voor sommige vachten is het gemakkelijker om naar een hondentrimsalon te gaan. Borstelen, tanden poetsen en eventueel nagels knippen behoren tot de regelmatige klusjes. Wen puppy’s vanaf jonge leeftijd aan tanden poetsen en borstelen en bouw dit langzaam op.

Laat uw volwassen hond minimaal vier keer per dag op vaste tijden uit. Bijvoorbeeld op een hondenuitlaat terrein. Het is in Nederland overal verplicht om hondenpoepzakjes mee te nemen. Op die manier voorkomt u dat andere mensen ongewild in uitwerpselen van uw hond stappen. Bovendien kunnen via de ontlasting van uw hond ziekten op andere honden en mensen worden overgedragen. De duur van het uitlaten en de mate van activiteit daarbij is afhankelijk van leeftijd en ras en het individueel karakter van uw hond. Gebruik bij het uitlaten geen slipketting, maar een halsband van leer of kunststof of een tuigje. Natuurlijk moeten pups vaker en korter naar buiten.

De hond moet zijn energie ook geestelijk kwijt. Dit kan door speeltjes en spelletjes en het doen van oefeningen. Het gebruik van vaste speeltjes waarmee de hond enthousiast kan worden gemaakt is handig. U kunt daarmee ook makkelijk de aandacht van uw hond naar uzelf toe trekken als dat nodig is. Er zijn tegenwoordig heel veel denk spelletjes op de markt. Deze zijn heel fijn voor pups en honden die door omstandigheden hun energie niet kwijt kunnen. Denk aan een hond die net geopereerd is en nog niet mag wandelen. Die spelletjes zorgen ervoor dat ze toch hun energie kwijt kunnen.


Helaas zijn er regelmatig bijtincidenten met honden, met name bij jonge kinderen. Houd uw hond altijd in de gaten en laat u goed informeren over een veilige omgang tussen uw hond en uw kinderen. Voorkom ook bijtincidenten met andere dieren, bijvoorbeeld andere honden. Het is voor een pup van belang dat hij in contact komt met andere honden, die er anders uit zien dan de pup gewend was van de moederen en de nestgenoten. Zo leert de pup omgaan met andere honden. Volg daarom altijd een puppycursus. Een puppycursus is ook heel fijn voor een goede band tussen u en uw pup.

Als eigenaar van een huisdier staat u bloot aan van dier op mens overdraagbare ziekten (zoönosen). Uw hond komt bovendien met zijn bek in aanraking met allerlei ziekteverwekkers. Was daarom altijd uw handen voor het eten, deel geen voedsel met uw hond en laat u niet in uw gezicht likken. Vooral als u kleine kinderen thuis heeft is het belangrijk om uw hond vier keer per jaar te ontwormen.

<< Terug

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver