Contact:

Mariastraat 30a

5953 NL Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Honden - Voeding

Uiteraard is de voeding van de hond één van de voornaamste componenten om uw hond gezond en levendig te houden. Voor uw pup vormt de juiste voeding en het gebruik hiervan de basis voor de verder groei en ontwikkeling. De kwaliteit en de hoeveelheid voeding zijn bepalend voor de ontwikkeling tot een volwassen hond met een goede gezondheid, een goede bouw, een stevig gebit en een mooie glanzende vacht.

Honden zijn van nature grotendeels vleeseters, hoewel ze ook plantaardig voedsel kunnen opnemen.

Er zijn enorme vorderingen gemaakt in het onderzoek naar de voedingsbehoefte van honden. Tegenwoordig worden de meeste honden gevoerd met in de handel verkrijgbare voedingen. Deze voedingen zijn over het algemeen samengesteld door speciale voedingsdeskundigen om zo te voldoen aan de bijzondere voedingsbehoefte van de hond. Hierdoor leven honden tegenwoordig langer en is de kwaliteit van hun leven over het algemeen verbeterd. Er zijn verschillende soorten hondenvoer verkrijgbaar: droogvoer, diner, natvoer en diepvriesvoer. Welk type u ook kiest, het is belangrijk dat alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Diervoeders die voldoen aan een minimale standaardsamenstelling word aangeduid met "volledig" of "compleet". Voeg nooit vitamine- en mineralenmengsels toe aan een volledige voeding zonder eerst dit te overleggen. Het zelf samenstellen van een dieet voor uw hond zonder dat hij tekorten oploopt is moeilijk.

Hoeveel voer uw hond nodig heeft, hangt af van zijn leeftijd, formaat en activiteit. Let op dat uw hond niet te dik wordt, dat is slecht voor zijn gezondheid. Gecastreerde honden hebben vanaf de castratie zo'n 30% minder voer nodig omdat ze minder energie verbruiken. Weeg uw hond regelmatig zodat u zijn gewicht in de gaten kunt houden, veel honden worden ongemerkt steeds iets dikker. 


Honden krijgen een aantal keren per dag te eten, afhankelijk van de levensfase waarin de hond zich bevindt. Jonge dieren (pups) dienen 4x per dag gevoed te worden tot 12 weken. Honden in de juveniele fase (3 tot 8 maanden) krijgen 3x per dag te eten en volwassen honden bij voorkeur 2x per dag.

Geef honden na het eten voldoende rust, anders lopen zij het risico van een maagdraaiing (maagtorsie). Daarbij draait de maag om zijn as en zet uit door gasvorming. Dit is erg gevaarlijk en altijd een spoedgeval!


<< Terug

Copyright © 2022 Dierenarts Reuver