Contact:

Mariastraat 30a

5953 NL Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Katten - Huisvesting

Binnen 

Katten houden van nature van spanning en sensatie! Dit kunnen ze prima zelf regelen als ze daarvoor de mogelijkheden krijgen. Plekjes waar ze zich kunnen verstoppen en waaruit ze de boel wel kunnen overzien zijn hierbij uitermate belangrijk. Het loeren en het wachten op het juiste moment van aanvallen zijn een genot om te bekijken. Het is wel belangrijk voor een kat om minstens 2 ruimtes tot zijn beschikking te hebben. Ze hebben gewoon niet genoeg aan een ruimte!

Of het nu een doos is of een rieten mand katten zich hiermee prima vermaken. Helemaal perfect zijn de klimmeubels, deze zijn er verschillende maten verkrijgbaar. Hier kunnen katten op klimmen, hun nagels scherpen (wat zeer prettig is voor uw gordijnen), in weg kruipen en ze zijn gemakkelijk om hun eten daar hoog neer te zetten. Zo hoeft u niet bang te zijn dat jonge kinderen of andere huisdieren er stiekem met de brokjes vandoor gaan.

Katten vinden het heerlijk om voor het raam urenlang naar buiten te kijken, lekker in het zonnetje en heerlijk op hun gemak. Zo staan er soms wat bloempotten in weg, maar dat weerhoudt hun niet om op hun favoriete plaatsje te gaan liggen. Meestal moet de baas het dan uiteindelijk ontgelden en treft dan een bende onder de vensterbank aan.  Laat daarom een plaatsje vrij voor uw kat en maak ook de toegankelijkheid wat makkelijker. Het kan goed zijn dat U een mooie plaatsje heeft uitgekozen, maar dat de kat toch een beter plaatsje uitzoekt op diezelfde vensterbank.

Bedenk wel goed dat er ook planten zijn die giftig zijn voor katten, normaal gesproken eten katten instinctief geen planten die giftig voor hun zijn. Voor de zekerheid kunt het beste deze planten ergens neer zetten waar uw kat er niet bij kan. Hieronder vind U een lijst met de belangrijkste giftige planten:

 • Cyclaam
 • Hulst
 • Maretak
 • Blauwe regen
 • Filodendron
 • Azalea
 • Rododendron
 • Oranjeboompje
 • Oleander
 • Poinsettia of kerstster
 • Klimop
 • Aucuba of broodboom
 • Pronerwt
 • ficus

Buiten

De katten die buiten komen, hebben een heleboel mogelijkheden om zichzelf een spannend leven te bezorgen. Zij onderwerpen ´hun territorium´aan een grondige inspectie en keren dan weer graag terug naar binnen. Tegenwoordig is er gelukkig een nieuw soort kattenluikje op de markt die alleen uw kat binnen en de rest van de katten buiten laat. Dit werkt door middel van een lezer in het luikje, wat de chipcode van uw dier leest en dan vanzelf het luikje opent. Zodra een kat binnen wil komen zonder chip of met een chip die niet geregistreerd staat in het luikje, sluit het luikje vanzelf.

Kussentje

Vaak zult u zien dat U een mooi kussen of mand heeft gekocht en dat de kat de helft van de tijd lekker op uw goede kussen of bank ligt. Toch vinden ze een eigen mandje of kussen stiekem wel prettig. Zorg dat deze regelmatig schoon gehouden wordt. Vaak is het makkelijker om te kijken waar de kat graag wilt liggen en om daar de mand of kussen neer te leggen. Zo hebben ze hun favoriete plaatsje met een hun eigen mand of kussen.

Kattenmandje

Vaak word een kattenmandje alleen gebruikt om de kat te vervoeren naar de dierenarts. Op deze manier wordt dit natuurlijk geen leuk en veilig plaatsje voor uw kat. Zet daarom het mandje op een rustige en overzichtelijke plek en geef hem daar regelmatig iets lekkers. Wandel er eens mee door de kamer, laat uw kat merken dat er niet altijd iets vervelend gebeurd zodra ze in het mandje zitten. Vaak zijn de rieten manden een lust voor het oog. Ze zien er mooi uit en de kat kan er lekker in weg kruipen. Toch zijn deze bakken niet handig voor het vervoeren van uw kat naar de dierenarts. De meeste katten willen niet meer uit hun mandje zodra dat ze bij ons één pootje over de drempel hebben gezet. Ze kunnen zich met hun nagels heel makkelijk vast klemmen aan de binnenkant van de mand en dan word het al een klein gevecht om uw kat eruit te krijgen. De beste bakken zijn de plastic bakken die heel makkelijk uit elkaar te halen zijn. Zo kun je de bovenkant makkelijk verwijderen en dan zit uw kat nog fijn in de onderkant van de bak. Katten hebben dan nog een plaats om in weg te kruipen en de dierenarts kan hem onderzoeken zonder dat uw kat de bak uit hoeft. Eenmaal klaar met het onderzoek, dan kan het bakje weer makkelijk in elkaar worden gezet.

 Kattenbak

De meeste kittens zijn al zindelijk op het moment dat ze in een nieuw huis komen. Ze zijn al gewend om niet meer hun slaapgelegenheid te vervuilen. Maar om de kat in het nieuwe huis een plaats aan te wijzen waar ze nu wel hun behoeften mogen doen, is niet zomaar gedaan. Sommige pikken het snel op en anderen hebben echter iets meer tijd nodig. Zodra uw kitten of kat binnen is, zet U deze meteen even op de kattenbak. Uw kitten weet dan waar de kattenbak staat. Het beste is om ervoor te zorgen dat er één kattenbak per kat moet zijn en als U slechts één kat heeft moeten er twee kattenbakken staan. Katten houden er namelijk niet van om zich op dezelfde plaats te ontlasten en te plassen. Zet de bakken dan ook op verschillende plaatsen neer. Zelfs al gaat uw kat naar buiten is het aan te raden om zeker een kattenbak in huis te laten staan. Vaak als ze geen groot gebied buiten tot beschikking hebben, zullen ze waarschijnlijk naar binnen blijven komen om hun behoefte te doen.

Er zijn verschillende soorten en maten kattenbakken te koop.Zo zijn er ook de overdekte kattenbakken,de meeste katten zullen niet op een overdekte kattenbak hun behoefte willen doen. Vaak denken mensen dat de kat ook behoefte heeft aan privacy, natuurlijk willen ze wel graag hun behoefte doen op een rustige plaats. Maar ze willen boven alles overzicht houden, dit kan natuurlijk niet met zo’n bak. Als er iets gebeurt waarvan de kat schrikt, dan heeft ze dit niet aan zien komen. Voor sommige katten is dit trauma dan zo groot dat ze hun behoefte niet meer op die plek of ruimte willen doen. Zet de gewone kattenbak op een rustige plaats neer, ver uit de buurt van de etensbak. Katten zullen anders niet graag hun behoefte willen doen en zoeken dan een plek ver weg van de etensbak.

Ververs dagelijks de kattenbak, ze hebben een hekel aan een vieze kattenbak. Sommige katten hebben ook duidelijk een voorkeur voor een bepaalde vulling voor in de bak. De ene vulling heeft een fijne korrel, de andere stuift wat meer, de ene ruikt en zo kunnen we nog wel even door gaan. De ene kat vind dit prettig de ander weer totaal niet. Het is soms even zoeken voordat U de juiste heeft. Vaak is het verstandig als U een kitten ergens ophaalt om daar te vragen welke kattenbakvulling zij gebruiken en dan deze mee te nemen of ergens te kopen. Uiteindelijk kunt U overschakelen naar een andere, maar bedenk wel dat U dit misschien even moet laten wennen. Sommige katten die al jaren dezelfde kattenbakkorrels hebben kunnen van streek zijn als U ineens andere korrels in de bak doet. Ze kunnen dan bijvoorbeeld naast de bak gaan plassen.

Ongelukjes gebeuren altijd en ga niet meteen beginnen met straffen. Misschien dat hij de kattenbak te laat heeft gevonden of dat de kattenbak niet schoon genoeg was. Ruim het ongelukje op met een biologisch wasmiddel, gebruik geen ammonia- of chloorhoudende middelen. Deze producten kunnen ervoor zorgen dat de kat juist weer op deze plek gaat plassen. Katten plassen ook als markeergedrag, de geur van deze urine is veel sterker. In de meeste gevallen is de kat dan niet onzindelijk, want ze gebruiken de kattenbak om te plassen. Indien katten sproeien kan dat vele oorzaken hebben. Mocht uw kat sproeien dan kunt U het beste even contact opnemen met onze praktijk  en dan kan onze dierenarts of assistentes hier meer over te vertellen.

<< Terug

Copyright © 2022 Dierenarts Reuver