Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Katten - Voeding

Als u een kitten heeft gekocht/gekregen dan moeten ze nog volop groeien! Ze hebben niet alleen voldoende voer nodig, maar ook goed voer. Er zijn verschillende soorten brokken verkrijgbaar bij supermarkten, dierspeciaalzaken en dierenartsen. U kunt zelf met U dierenarts of dierenspeciaalzaak overleggen welke voeding het beste is voor uw kitten. Bedenk wel dat er zeker verschil in prijs en kwaliteit zit, vaker hebben de "goedkopere brokken" minder voedingstoffen per brokje en zullen deze ook niet zo goed worden opgenomen in het maag-darmkanaal van uw katje. Meestal zul je dan ook meer moeten voeren en zal de kat ook meer ontlasting produceren dan met een duurdere brok.

Mocht u nog een drinkbakje of voerbakje voor uw kat kopen, zorg er dan voor dat deze wijd genoeg zijn. Katten houden niet van smalle diepe bakjes, hun snorharen zitten dan steeds tegen de rand aan. Het is het beste om het drinkbakje op een andere plaats neer te zetten dan het voerbakje.

De voedingsbehoefte van een kitten is anders dan die van een volwassen kat. Een kitten groeit hard en verbruikt veel energie. Al die nieuwe indrukken en die ondeugende streken! Kittens hebben per kg lichaamsgewicht soms wel 2 tot 3 keer zoveel voer nodig als een volwassen kat. Daarom is het belangrijk om een brok te pakken met voldoende voedingsstoffen voor jonge opgroeiende kittens. Indien voeding voor volwassen katten aan een kitten worden gegeven, kan dit de opbouw van het skelet tegen gaan. De ontwikkeling van een pasgeboren kitten tot een volwassen kat duurt ongeveer een jaar en bij grote katten zoals Maine Coon of Britse Korthaar zelfs nog langer. Opgroeiende kittens hebben ook nog een onvolgroeid maag-darmkanaal en onvolledig ontwikkeld afweersysteem. Tijdens de eerste levensmaanden, een belangrijk en veeleisende periode voor het kitten, wordt de basis gelegd voor een goede gezondheid en conditie voor de rest van haar leven. U kunt uw kitten dagelijks of wekelijks wegen, probeer dit dan wel elke keer op hetzelfde moment van de dag te doen.

Gemiddeld gezien komt uw kitten 10 tot 30 gram per dag aan, afhankelijk van het ras. In de eerste groeifase groeien kittens zeer snel. Vanaf de leeftijd van 4 maanden tot ca. 1 jaar wordt het groeitempo van een kitten steeds langzamer. Hoewel ze in deze periode nog steeds veel energie verbruikt voor haar ontwikkeling, moet er al gewaakt worden voor overgewicht. De voedingsbehoefte van een kitten verandert dus steeds met de leeftijd. Voor de juiste dagelijkse voedingsbehoefte kunt u daarom de aanbevolen hoeveelheid voeding als richtlijn gebruiken. Deze kunt u terugvinden op de verpakking. Vergeet niet dat dit slechts een gemiddelde voedingsbehoefte is per leeftijd en per gemiddeld lichaamsgewicht van een kitten. Elk kitten heeft echter een andere bouw en stofwisseling. De dagelijkse hoeveelheid voeding kan dus per kitten verschillen ondanks hun gelijke leeftijd en lichaamsgewicht.

Katten eten van nature meerdere keren per dag, om het kleine maagje van uw kitten nog niet teveel te belasten, is het verstandig om de voeding over 4 maaltijden per dag te verdelen. Omdat de kat geen bepaalde voorkeur heeft voor verschillende smaken in haar voeding, heeft ze geen afwisseling in de smaak van haar eten nodig.

Als uw kitten al een beetje gewend is aan alles, voornamelijk ook de nieuwe brokken, is het natuurlijk leuk om iets lekkers te geven. Er zijn genoeg snoepjes voor kittens op de markt en er zit er vast wel een eentje tussen die uw kitten helemaal te gek vind. Let er wel op, dat U snoepjes geeft die ook voor katten zijn bedoeld!

Op een gegeven moment komt uw kitten op een leeftijd van 6 maanden, dit is dan de perfecte leeftijd om over een sterilisatie of castratie na te denken (lees hier meer over onder het kopje gezondheid). Na een castratie/sterilisatie wordt de voedingsbehoefte anders, er treedt een verandering op in de stofwisseling.  Dit betekend dat ze veel minder brokken nodig hebben dan normaal, zelfs zo’n 25% minder dan dat U nu geeft terwijl tegelijkertijd de eetlust toeneemt. Meestal is het makkelijker om na zo’n ingreep over te stappen op brokken die daar al rekening mee houden. Dit voer bevorderd het gevoel van verzadiging. Vanaf dit moment kunt U ook overstappen na 2 maaltijden per dag.

Als u besluit om uw kat niet te laten steriliseren/castreren dan kunt U gewoon uw kitten tot een leeftijd van een jaar kittenbrokken geven. Als uw kitten een jaar oud is dan mag U overstappen naar een adult variant brokken. Het is belangrijk dat u op een jaar overstapt, anders krijgt uw kat teveel voedingstoffen  binnen en dan kan de kat problemen krijgen met overgewicht en/of botproblemen.

Met het ouder worden veranderen de voedingsbehoeften van de kat. Op een leeftijd van 7 jaar is een kat al een oudere kat. Vanaf 10 jaar is een kat een senior. Vanaf deze leeftijden gaat bij de kat de stofwisseling minder efficiënt verlopen en de werking van belangrijke organen zoals hart en nieren kan verminderen, evenals de weerstand. Mature en senior brokken houden rekening dat deze organen ontlast worden, daarom zorgen ze ervoor dat er bepaalde voedingstoffen minder of juist meer in de brokken zit.  


Overgang naar nieuwe brokken:

Plotselinge wijzingen in de voeding van uw kat/kitten kunnen leiden tot ernstige spijsverteringsproblemen, zoals diarree. Daarom wordt bij een kitten aangeraden om de eerste dagen, dezelfde voeding te geven als uw kitten kreeg voordar hij bij U in huis kwam. Als U wilt overschakelen naar een andere voeding, moet U een overgangsperiode van een week in acht nemen. Met behulp van dit schema kunt u ervoor zorgen dat uw kat/kitten geleidelijk aan de nieuwe voeding wennen.

1 ste en 2 de dag 75% van de huidige voeding en 25% van de nieuwe voeding
3 de en 4 de dag 50% van de huidige voeding en 50% van de nieuwe voeding
5 de en 6 de dag 25% van de huidige voeding en 75% van de nieuwe voeding
7 de dag en verder 100% van de nieuwe voeding

Te dik of te dun?

Weet u niet zeker of uw kat te dik of te dun is, dan kunt U met behulp van deze tabel de conditie van uw kat bepalen, mocht U twijfelen dan kunt U altijd contact met ons opnemen.



<< Terug

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver