Contact:

Mariastraat 30a

5953 NL Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Knaagdieren en konijnen - Algemeen

Konijnen en cavia’s worden steeds meer als huisdier gehouden. Deze dieren zijn heel gezellig als huisgenootje, maar ze zijn extreem gevoelig voor stress door bijvoorbeeld een verkeerde voeding en/of verzorging. Het is dus erg belangrijk om  voordat u zo’n dier aanschaft iets te weten over voeding en verzorging. Cavia's zijn b.v. echte groepsdieren.

Dit komt omdat de tanden en kiezen levenslang doorgroeien. Als dat niet op de goede manier afslijt ontstaan er problemen.

Wist u trouwens dat konijnen 1x per jaar moeten worden ingeënt!

Konijnen en cavia's zijn geen knuffelbeesten al zien ze er vaak wel zo uit. Leg dit ook altijd goed uit aan (uw) kinderen. Niet alleen omdat zij anders misschien gebeten kunnen worden, maar ook de dieren lopen grote risico's (b.v. laten vallen).  Denk daarom vooraf goed na waarom u een konijn of knaagdier aanschaft en wat u verwacht van zo'n huisdier. Kleine konijnen zijn over het algemeen wat wilder dan de grotere. Cavia’s zijn over het algemeen rustig en zachtaardig.

Heeft u de beslissing genomen om een knaagdier te nemen, let dan goed op het geslacht bij de aankoop. Want er kunnen snel kleintjes komen als u een mannetje en een vrouwtje bij elkaar zet. Op een leeftijd van 4-5 maanden kunnen konijnen al gedekt worden, cavia\'s soms zelfs nog jonger!! De kleine knaagdieren zijn al geslachtsrijp op 5 weken leeftijd.

En een konijn kan ongeveer 8 jaar oud worden. Cavia’s worden 4-8 jaar oud, soms nog ouder.


Wist u dat wij geen zout- of liksteen nodig hebben?

Wist u dat wij hiervan zelfs nier- of blaasstenen kunnen krijgen?

Wist u dat u ons  zindelijk kunt maken zodat wij los door het huis kunnen lopen? Pas wel op met elektriciteitskabels!

Wist u dat wij per dag maximaal 20 gram brokjes per kg lichaamsgewicht mogen krijgen en dat wij langzaam moeten wennen aan groenvoer?

Wist u dat als wij 1 dag niet eten of keutelen dit een spoedgeval is?

Wist u dat wij sociale dieren zijn en gelukkiger zijn als we een vriendje hebben?

Wist u dat wij onbeperkt hooi nodig hebben om gezond te blijven?

Wist u dat onze tanden ons hele leven blijven groeien?  

Wist u dat deze afslijten door het kauwen op ons eten?

Wist u dat u voor slechts € 8,95 per maand een ziektekostenverzekering voor ons kunt afsluiten?

Wist u dat als wij ziek zijn, wij vaak intensievere verzorging nodig hebben dan bijvoorbeeld een hond of kat waardoor de kosten bij de dierenarts hoger kunnen uitvallen dan u verwacht?


<< Terug

Copyright © 2022 Dierenarts Reuver