Contact:

Mariastraat 30a

5953 NL Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Knaagdieren en konijnen - Huisvesting

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen, houd daarom minstens twee konijnen samen in een voldoen groot hok. Een mannetje en vrouwtje is meestal de beste combinatie. Natuurlijk moet u dan maatregelen nemen om te voorkomen dat u er al snel jonge konijntjes bij hebt. Het is te adviseren om liefst beide dieren te laten castreren. Zet nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden. Mocht u graag een vriendjes bij uw konijn willen hebben, neem dan contact op met het Knabbelhuis in Deurne, zij kunnen u helpen met het koppelen.

Konijnen kunt binnen en buiten houden. Wilt u ze buiten houden, dan heeft u een hok nodig met een flinke ren er aan vast. Een deel van het hok moet afgesloten en water- en winddicht zijn zodat het als nachthok en schuilplek tegen weersomstandigheden kan dienen. Plaats het hok zo dat er geen koude noordenwind in kan blazen, en zo dat de konijnen s ‘zomers de schaduw op kunnen zoeken.

Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. het daarom niet verstandig om een buitenkonijn s ‘winters steeds naar binnen te halen. als u konijnen buiten wilt laten leven, zet ze dan voor het eerst buiten in de zomer. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze stevige vrieskou kunnen weerstaan. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven in bijvoorbeeld een dikke laag stro.

Geef de konijnen ook een vrije uitloop naar een buitenren. Zorg in de ren voor een ondergrond van bijvoorbeeld deels tegels, deels zand of gras, en graaf aan de zijkanten het gaas tenminste 50 centimeter in de grond om te voorkomen dat het konijn zich een weg naar de vrijheid graaft. Zorg er ook voor dat er geen roofdieren zoals katten, vossen, bunzings of roofvogels van bovenaf in de ren kunnen komen!

Ook als uw konijnen binnen wilt houden, heeft u een flink hok nodig. Daarnaast moeten de konijnen een paar uur per dag buiten het hok kunnen rond lopen. Vaak is het moeilijk en voor grote konijnen zelfs onmogelijk om binnenkooien in het juiste formaat te kopen. een goede oplossing is om aan het hok een vaste ren te maken en het deurtje uit het hok te halen, zodat de konijnen altijd in en uit de ren kunnen. Een binnenhok mag niet op de tocht, bij een verwarmingsbron of in de zon staan.

Een konijn dat alleen in een hok zit en niet kan rennen zal dik worden, geen spieren kunnen ontwikkelen, geen conditie opbouwen en meer kans hebben op darmproblemen. Laat konijnen echter nooit zonder toezicht los lopen. Maak bovendien de kamers waar die konijnen komen zo goed mogelijk konijn-proof. Elektriciteitskabels en giftige planten leveren gevaar op. Sommige populaire kamerplanten zijn ontzettend giftig voor konijn.

Konijnen zijn hele schone dieren, ze doen hun behoefte het liefst in een vaste hoek van hun verblijf. In de hoek die uw konijn als toilet kiest, kunt u wat extra kranten op de bodem leggen, maar nog makkelijker met schoonmaken is het om een toiletbak neer te zetten. Als u de keutels van de konijnen steeds in de bak legt, kunt u de konijnen vaak leren om hem als toilet te gebruiken. Dit kan zowel buitenhuis als binnenhuis. Gebruik nooit klompvormend kattenbakvulling. Dit kan verstoppingen veroorzaken als het wordt gegeten. Pas op dat de korrels niet scherp zijn, dit kan de poten beschadigen.

Konijnen zitten graag ergens in of onder, dat geeft hen een veilig gevoel. Geef hen daarom een plek om zich terug te trekken, bijvoorbeeld een kartonnen doos waar ze ook meteen fijn aan kunnen knagen, of dek een deel van de bovenkant van de binnenkooi af.

<< Terug

Copyright © 2022 Dierenarts Reuver