Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Knaagdieren en konijnen - Voeding

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan heel veel vezels. die zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef uw konijn daarom elke dag onbeperkt vers hooi. Ook in gras en groenten zitten veel vezels, wen uw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt, van gasvormende groente zoals kool, prei en dergelijke kan uw konijn erg ziek worden. Witlof, andijvie, wortelloof, radijsblad of een stukje wortel zijn, mist langzaam aan gewend, wel prima groente voor uw konijn.

Konijnenkorrels, brood en fruit moeten niet teveel gegeven worden, het vezelgehalte hierin is zeer laag maar het energiegehalte is heel hoog. Konijnen die hier teveel van eten raken snel verzadigd en eten dan niet genoeg hooi of andere vezels meer waardoor ze diarree of plakkerige keutels kunnen krijgen en worden vaak te snel dik wat erg slecht is voor hun gezondheid. Het groot voordeel van het geven van een biks is dat het konijn alle voedingstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding, omdat het konijn er niet de lekkerste dingen uit kan pikken. Bovendien vermoedt men dat gemend konijnenvoer kan leiden tot gebitsproblemen.

De richtlijn voor het geven van brokjes is 10-20 gram per kilo konijn per dag. Tegenwoordig zijn er ook konijnenbrokjes te verkrijgen die wel veel vezels bevatten ( o.a. Science Selective van Supreme )en dit helpt het konijn om een gezonde vertering en darmflora te houden.

Konijnen hebben een grote dikke- en blindedarm, om deze goed te laten werken is het heel belangrijk dat ze altijd ruwvoer met veel vezels tot hun beschikking hebben. Daarnaast krijgen konijnen veel vitamines binnen door het opeten van hun eigen keutels, niet de gewone harde droge keutels, maar het konijn produceert ook donkere zachte keutels. Deze bevatten  veel vitamines en eiwitten, die eten ze rechtstreeks vanuit de anus op en daardoor zie je ze zelden in de kooi liggen. Vind u deze glimmende trosjes keutels vaak terug in de kooi, dan is de kans groot dat uw konijn teveel voer krijgt.

Het darmstelsel van konijnen kan niet zo goed tegen snelle veranderingen in voer. Als je een konijn een nieuw soort groenvoer wil geven dan moet je dit heel geleidelijk aan opbouwen en met een klein beetje beginnen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat het konijn diarree of plakkerige keutels krijgt.

Konijnen vinden het lekker om op wilgentakken te knagen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en levert extra vezels op. Geef uw konijn geen knaagsteen, deze bevat teveel kalk en kan blaasstenen veroorzaken.


<< Terug

Copyright © 2023 Dierenarts Reuver