Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Nieuwe regels voor Chihuahua, Dobermann en Franse Bulldog

De Raad van Beheer heeft voor drie rassen nieuwe regels opgesteld om gezondheidsproblemen te helpen voorkomen.

Samen met de rasverenigingen van de Chihuahua en de Dobermann is vastgelegd dat er met bepaalde kleuren niet meer gefokt mag worden. Bij de Chihuahua gaat het om de kleur merle. Vanaf 1 juni is fokken met die kleur niet meer toegestaan. Als een van de ouderdieren de kleur merle heeft, krijgen de pups geen stamboom. Dit is besloten omdat er duidelijke vermoedens zijn dat deze kleur gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Bij de Dobermann gaat het om de kleuren isabel en blauw. Vanaf 1 juli 2016 mogen dieren met deze kleuren niet meer als ouderdieren worden gebruikt bij de fok. Deze kleuren kunnen namelijk huidproblemen veroorzaken bij de Dobermann.

Voor de Franse Bulldog heeft de Raad van Beheer samen met de rasverenigingen rasspecifieke instructies voor keurmeesters opgesteld. Daarin staat dat bij het keuren van de honden op shows extra gelet moet worden op een aantal kenmerken die de gezondheid van de dieren kunnen benadelen. De korte schedel en korte neus die bij het ras horen, mogen niet overdreven worden. Er moet worden gelet op een gezonde ademhaling, goed geopende neusgaten en een goede neuslengte. Andere aandachtspunten zijn uitpuilende of geïrriteerde ogen, een te korte hals of rug, een zwakke of slepende manier van lopen, een ingegroeide staart en huidirritatie. Afwijkingen op die punten moeten genoteerd worden op het keuringsrapport.


bron: Raadar juni 2016

29.06.2016

Copyright © 2023 Dierenarts Reuver