Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Week van de Teek

Van 3 t/m 7 april vindt de jaarlijkse Week van de Teek plaats. Tijdens deze week wordt extra aandacht besteed aan teken en tekenbeten en aan de mogelijke gevolgen van een tekenbeet.

Wat zijn teken?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.  Ongeveer één op de vijf teken is besmet met deze bacterie. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.

Op welke manier bijten teken mensen?

Teken stappen van grassen en struiken over naar dieren en mensen. Zitten ze eenmaal op mens of dier, dan zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Bij mensen zijn dat vooral de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek (vooral bij kinderen).  Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn lopen meer risico op tekenbeten. Net als mensen die veel recreëren in het groen en kinderen die buitenspelen.

Het is belangrijk om uw lichaam en kleding te controleren op teken nadat u in het groen bent geweest. Heeft u een teek? Haal die dan zo snel mogelijk weg!

Hoe is een teek te herkennen?

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Gebruik zo nodig een vergrootglas en een spiegel voor plekken die u zelf moeilijk kunt zien of vraag iemand anders om u op teken te controleren. Controleer ook uw kleding. Hoe u uzelf het beste kunt controleren, kunt u hier lezen, of bekijk de strip.

Wanneer komen teken voor?

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart t/m oktober.

Teken en huisdieren

Ook honden en katten worden door teken graag als gastheer gebruikt. De beet van de teek en zelfs het bloedzuigen is niet echt schadelijk voor de hond of de kat, behalve als er heel veel teken op het dier zitten. Veel gevaarlijker zijn de ziektes die teken bij zich dragen en in het bloed van hun gastheren afgeven. Dit kunnen levensbedreigende ziektes zijn, zoals borreliose en babesiose. Er zijn verschillende soorten teken in onze omgeving, en ze zijn allemaal in staat nare ziektes over te brengen. 

Het loont dus zeker de moeite om uw dier elke dag even na te kijken op de aanwezigheid van teken. Ziet u ze, verwijder ze dan meteen. Producten die tekenbesmetting voorkomen, die teken doden en nieuwe parasieten verhinderen zich voort te planten, kunt u onder meer bij de dierenarts verkrijgen. Belangrijk is dat u het juiste middel gebruikt in de juiste dosering en met regelmatige nabehandelingen. Want niet alle producten zijn nog effectief nadat een hond heeft gezwommen of een kat in de regen heeft gelopen. Ook wordt de werking na enkele weken tot enkele maanden beduidend minder. Blijf uw dier het liefst behandelen totdat het weer gaat vriezen. Dan gaan de teken weer 'underground'.

Zie voor meer informatie onze praktische informatie “Teken en door teken overgedragen ziekten”.

(bron: RIVM, Week van de Teek)

3 april 2017

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver