Contact:

Mariastraat 30a

5953 NL Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Dierenarts waarschuwt: Mensen begraven hun levende hamster omdat ze dood lijkt

Het was het verhaal van de Britse Lisa Goodman (38) dat heel wat hamstereigenaars naar adem deed happen. De 38-jarige moeder dacht dat hun geliefde hamster Fudge overleden was toen ze hem op een ochtend roerloos en koud in zijn kooitje terugvond. Pas toen ze hem had vastgenomen en klaar was om hem te begraven, kwam er plots weer leven in het diertje.

Geen medisch mirakel, zo blijkt. Fudge was gewoon in een diepe winterslaap gesukkeld omdat hij op een koud plaatsje stond. “Dat gebeurt wel meer bij dergelijke dieren als ze een plotse temperatuurdaling meemaken. Om zichzelf te beschermen, gaan ze in een winterslaap die wel enkele maanden kan duren”, verklaart dierenarts Peter Klaver tegen de Nederlandse krant AD.

“Ze doen dat om te overleven. Hun stofwisseling gaat dan naar beneden en hun hart gaat langzamer kloppen. Zo sparen ze energie. Het is als een soort waakvlam van een centrale verwarming. Een heel natuurlijk proces. Het is daardoor goed mogelijk dat er al mensen zijn die hun ‘dode’ hamster eigenlijk levend begraven hebben. Hoe je weet of het diertje nog leeft of niet? Als een hamster niet stijf is, dan is hij niet dood. Een hamster blijft dan zacht.”

“Wil je het diertje terug uit zijn winterslaap halen, dan moet je hem stilletjes aan warmer maken. Stop het dier zeker niet in een magnetron, maar leg het diertje in ene kartonnen doosje op de verwarming. Dan gaat zijn of haar temperatuur omhoog en wordt het dier weer actief.”

Copyright © 2022 Dierenarts Reuver