Contact:

Mariastraat 30a

5953 NL Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Nieuwsberichten

Hondenziekte bij vossen vlak over Duitse grens

In Duitsland is in het grensgebied met Nederland op enkele plaatsen een dode vos met de voor honden besmettelijke ziekte van Carré (hondenziekte) aangetroffen. Honden kunnen besmet worden door (in)direct contact met andere zieke honden of zieke wilde dieren als vossen of marters. Goede bescherming door vaccinatie is dan ook belangrijk.

Hondenziekte

Canine Distemper of ziekte van Carré, zoals hondenziekte ook wordt genoemd, is een infectie die ernstige ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Het is zeer besmettelijk en voor honden in veel gevallen dodelijk. Dieren lopen de ziekte voornamelijk op door het inademen van besmette luchtdeeltjes of door contact met besmet speeksel, neus- of oogvocht, urine of uitwerpselen. Geïnfecteerde honden die niet zijn gevaccineerd krijgen eerst koorts, een loopneus, vieze ogen, gaan hoesten en ontwikkelen longontsteking. Daarna ontstaan maag-darmproblemen en later zenuwverschijnselen met uiteindelijk de dood als gevolg. Behandeling tegen het virus is niet mogelijk, men kan alleen de symptomen proberen te bestrijden.

Vaccinatie

Het is daarom verstandig ervoor te zorgen dat honden goed gevaccineerd zijn tegen hondenziekte. Pups van een gevaccineerde moeder zijn beschermd door antistoffen die ze via de eerste moedermelk binnenkrijgen. Vanaf zo’n 6-12 weken leeftijd worden ze gevoelig voor infectie. Pups krijgen daarom herhaalde basisvaccinaties vanaf een leeftijd van 6 weken met een laatste vaccinatie op een leeftijd van 6-12 maanden. Na deze basisvaccinatie wordt een herhalingsenting om de 3 jaar aanbevolen.

Ook marterachtigen zijn gevoelig voor hondenziekte. Vandaar dat mensen die fretten of nertsen als huisdier houden, ook met deze ziekte rekening moeten houden en nadenken over het inenten van hun huisdier. Mensen en huiskatten zijn niet gevoelig voor deze infectie.

Wilde dieren

Bij het Dutch Wildlife Health Centre (DHWC) worden dode wilde dieren onderzocht op doodsoorzaak. In Duitsland zijn jaarlijks enkele berichten over hondenziekte bij vossen, dassen, steen- en boommarters of wasberen. DWHC heeft in de afgelopen jaren deze ziekte bij een paar dassen en bij één steenmarter vastgesteld (voor het laatst in december 2016), nog niet bij vossen.

Bron: uu.nl 
Meer over vaccinaties bij honden en over hondenziekte/ziekte van Carré leest u hier.

15-03-2019

Copyright © 2022 Dierenarts Reuver