Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Tandheelkunde

In onze dierenklinieken krijgt tandheelkundige zorg veel aandacht. We verwijderen tandsteen en trekken tanden. Deze behandelingen vinden altijd onder narcose plaats.

Dat ook het gebit van een huisdier verzorging nodig heeft wordt steeds meer eigenaren duidelijk.
Advisering over reiniging, voedingsgewoonten, voedselkeuze vormen dan ook de basis van dit deel van ons werk. Ondanks dat, is de gebitsgezondheid van onze huisvrienden beslist niet altijd naar wens.

Tandplaque en tandsteen worden veelvuldig gezien. Dit gaat vaak gepaard met tandvleesontsteking, paradontose en rotte tandwortels. Tandsteen-verwijdering is dan ook de meest voorkomende activiteit bij een gebitssanering. Daarbij is het vaak noodzakelijk dat we rotte tanden trekken.

Bij katten vormt FORL in toenemende mate een probleem. Deze aandoening lijkt wat op cariës. Er kan een gaatje ontstaan. Meestal op de overgang wortel-kroon. Door deze plaats is het gaatje meestal niet goed zichtbaar. Maar het veroorzaakt wel veel pijn. De kat gebruikt daardoor de aangetaste kant van het gebit minder om te bijten. Soms vermagert het dier heel erg. Het is gebleken dat het geen zin heeft om te proberen de tand te redden door een vulling aan te brengen. Omdat het zich in enkele weken weer vergroot laat de vulling snel los. Het trekken van de kies/tand is dan ook de enige oplossing.

Bij jonge honden zie je regelmatig dat de melkhoektandjes niet uitvallen bij het wisselen op de gebruikelijke leeftijd van 5 a 6 maanden. Naast het feit dat zich tussen de melk en blijvende tanden veel viezigheid nestelt met tandsteen als gevolg is dit natuurlijk geen mooi gezicht. Het grootste probleem ontstaat wanneer de blijvende hoektanden weggedrukt worden en scheef groeien, waardoor de groei van andere tanden verstoord wordt. Een scheve kaak of wonden in de mond kunnen het gevolg zijn. Advies is dan ook om melkhoektandjes te laten verwijderen als ze 2 weken na het doorkomen van de blijvende hoektanden niet uitgevallen zijn.

Soms staan blijvende tanden zo scheef dat het noodzakelijk is ze d.m.v. een beugel recht te zetten: orthodontie. Voor het beste resultaat is het belangrijk om dit direct na of tijdens het doorkomen van de blijvende tanden te doen (op een leeftijd van ongeveer 6 maanden).

Als tanden en kiezen beschadigd raken kan “het leven” in het wortelkanaal afsterven. Dat tand verzwakt daardoor en heeft een vergrote kans op een wortelpuntabces. Dit zien we met name bij de hoektanden.

Tanden kunnen natuurlijk bij een ongelukje ook wel eens afbreken. Hoektanden bij politiehonden staan hierom bekend.

Bij konijnen en cavia’s is het meest voorkomende probleem het niet goed recht afslijten van de kiezen waardoor scherpe punten ontstaan die in de wang en/of de tong prikken. Dit kan vermagering tot gevolg hebben. Omdat de kiezen van konijnen en cavia’s altijd blijven groeien is het noodzakelijk dat ze afslijten. Dit gebeurt normaal door het eten van gras en hooi wat het dier dwingt om op een “malende manier” te eten. Groenten lenen zich hier niet voldoende voor.


<< Terug

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver