Contact:

Doctor Poelsstraat 8A

5953 NP Reuver

077-4746000

info@dierenartsreuver.nl
Openingstijden:

Ma t/m vrijdag 9.30 – 18.30 uur

Katten - Verzorging

De vacht:

Katten zijn van nature echte poetsers. Ze kunnen uren en uren de tijd nemen om zichzelf te wassen en te poetsen. Vaak zie je ze dan in allerlei houdingen waar een yoga leraar jaloers op zou zijn, om net bij dat ene plekje achter op de rug te komen. Toch is het verstandig om wat aandacht aan de vacht van uw kat te besteden. Of uw kat nu korte of lange haren heeft, regelmatig kammen haalt losse haren en vuil uit de vacht. Als de kat niet of nauwelijks wordt geborsteld zullen zij bij het wassen de losse haren binnen krijgen. Normaal gesproken zal de maag de haren tot een bal vormen en braakt de kat de haarbal uit. Bij sommige katten komen deze haarballen in het darmkanaal terecht en zullen zij via de ontlasting worden uitgescheiden. In zeldzame gevallen kunnen deze haren verstoppingen veroorzaken.

Langharige katten kunnen vaker last krijgen van flinke klitten in de vacht. Sommige katten hebben nu eenmaal niet van nature het poetsgedrag meegekregen en zullen dus geholpen moeten worden om hun vacht optimaal te houden.

Vaak gaan katten hun vacht ook verwaarlozen wanneer ze zich niet lekker voelen. Probeer er dan achter te komen wat er aan de hand is, soms zijn ze ziek, soms kan het ook met de verandering van een situatie te maken hebben. Katten zijn gewoon stressgevoelige dieren, en bij een kleine of grote verandering in het huis/omgeving kunnen ze van slag zijn.

Wen een kitten al vanaf heel jong aan het borstelen en kammen, zodat ze er later weinig moeite mee hebben. Gewoon stapje voor stapje zachtjes met een kam over de rug, staart, buik en kin halen. Vaak is dit al voldoende om de vacht optimaal te houden.

Ben niet getreurd als het kammen van uw kat niet lukt, sommige katten laten dit gewoon niet toe! Mocht uw kat veel klitten hebben en krijgt u het zelf niet meer onder controle. Vaak laten katten het bij een ervaren hand eerder toe dan bij uw thuis. Er zijn genoeg trimsalons die gespecialiseerd zijn in katten.

Wassen:

Normaal gesproken hoeft een kat niet standaard gewassen te worden. Als de vacht erg vuil is kunt U toch de kat gaan wassen met een speciale kattenshampoo en met lauwwarm water. De meeste katten zijn niet dol op water, ga dan ook rustig aan de slag. Leg in uw badkuip een handdoek of een rubberen mat op de bodem zodat de kat wat houvast heeft. Probeer de shampoo zo goed mogelijk uit te spoelen zodat er geen resten shampoo achter blijven. Droog uw kat goed af en laat hem pas naar buiten gaan als de vacht helemaal droog is. In de zomermaanden is het niet erg om uw kat al eerder naar buiten te laten gaan, dan kunnen ze mooi in de zon opdrogen. In de wintermaanden is het belangrijk om uw kat pas helemaal droog is, zodat ze geen kou vat.

Ogen:

De ogen van een kat vragen geen grote zorgen. Sommige katten hebben wel eens wat viezigheid in de ooghoek zitten. Dit kunt U makkelijk verwijderen met een afgekoeld, gekookt water gedrenkt watje of keukenrolpapiertje. Gebruik liever geen droog watje, dit laat allemaal pluisjes achter. Blijven de ogen steeds vies worden, maak dan eens een afspraak om de ogen na te laten kijken. Vooral de kortsnuitige rassen kunnen hier wel vaker last van hebben.

Oren:

Kijk eens vaker in de oren van uw kat. Als de oren erg vies zijn kunt U een oorcleaner komen ophalen op de praktijk. Mochten de oren rood en warm aanvoelen, of dat uw kat de hele tijd blijft krabben aan de oren, dan word het tijd om een afspraak te maken.

Tanden:

Als kittens geboren worden hebben ze nog geen tanden of kiezen. Op een leeftijd van 3 tot 6 weken komen de eerste melktanden door, gevolgd door de hoektanden en als laatste de kiezen. Als de kat 4 – 5 ½ maand oud is gaan ze wisselen van hun melkgebit naar het blijvend gebit. Met 6-7 maanden leeftijd zijn ze klaar met wisselen.  In de eerste levensjaren van uw kat zult U nog niet hoeven na te denken over het gebit. Tandplak en tandsteen zullen nog niet in grote mate op het gebit aanwezig zijn. Maar jong geleerd is oud gedaan! Klik hier voor een uitgebreide poetsinstructie. Natuurlijk zijn er ook nog andere opties om de tanden van uw kat schoon te houden. Er zijn allerlei mogelijkheden, vraag aan een van onze medewerkers aan de balie voor meer informatie. Bedenk wel dat tanden poetsen altijd de beste is.

Tempratuur:

De normale lichaamstemperatuur van katten ligt tussen de 38 en 39 °c. Mocht de tempratuur van uw kat hoger zijn, dan kan uw kat koorts hebben. Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Bij twijfel of de temperatuur van uw kat te hoog is kunt U ook altijd contact met ons opnemen.


<< Terug

Copyright © 2024 Dierenarts Reuver